Om

Kristianstadsbygdens biodlarförening bildades 1918 och består idag av ca 125 medlemmar, ständigt växande.

Vi är en del i Sveriges Biodlares Riksförbund, SBR.
SBR bildades 1920 genom en sammanslagning av två biodlarorganisationer. Denna sammanslagning var för att göra biodlarna starkare tillsammans och ge oss mer att säga till om. 

Idag består SBR av drygt 13 000 medlemmar i hela Sverige fördelat på 25 distrikt och 270 biodlarföreningar. 

SBRs huvuduppgifter är:

  • Att göra det som är bra för biodlare
  • Att göra det som är bra för biodling

Skånes biodlardistrikt är det största i Sverige med ca 1800 medlemmar och Kristianstadsbygdens Biodlarförening hör till en av de större biodlarföreningarna i Skåne.

Kristianstad med omnejd är ett ”bitätt” område och tittar ni lite omkring er kommer ni snart upptäcka uppställningsplatser för bikupor lite varstans.

Traditionen har i alla år varit att träffas och utbyta erfarenheter och kunskaper om bi och biodling med varandra, men trots en stark förening med många medlemmar har vi inte haft vår egen fasta punkt.
Sedan några år tillbaka har föreningen arbetat för att bygga en egen bigård och ett eget föreningshus.
Under våren 2018 etablerades en egen bigård som sedan hösten 2019 ligger på Önnestads Naturbruksgymnasiums område.
I skrivande stund påbörjas uppförandet av vårat föreningshus och detta kommer förhoppningsvis vara färdigt under vintern 2020.

Under bisäsongen träffas vi varje tisdag och tar tillsammans hand om vår bigård, nya biodlare lär sig av de med mer erfarenhet.
Vi fikar och umgås, lär och tar hjälp av varandra.
Under övriga året har vi någon form av aktivitet ca 1 gång i månaden och styrelsen informerar om det som händer i föreningen. Ibland bjuder vi även in någon intressant föreläsare.

2020-10-07