Mjödrecept

Mjöd är i princip ett honungs vin,
men när man tittar efter recept verkar det kunna bryggas av nästan vad som helst, det finns recept med exotiska ingredienser som honungsextrakt, farinsocker, citron, russin, jäststop och klarningsmedel osv… men ingen av dessa ingredienser hör hemma i ett riktigt vikingatida mjöd.

Det är svårt att hitta riktigt mjöd i butik så det är bäst att göra det själv.
För att brygga riktigt mjöd med historisk bakgrund behöver du följande:

Jäskärl
25-30 liter.

Vatten
Ca 17 liter riktigt gott vatten, helst från en källa, aldrig direkt från klorerad kran.
Har du endast tillgång till klorerat vatten så låt det stå några dagar eller koka det så försvinner allt klor.
Klor i vattnet är gift för din jästkultur.

Honung
För att mjödet skall ha en hälsosam effekt skall honungen komma från ditt närområde, från din lokala biodlare.
70 % av ditt immunförsvar byggs upp av din mage genom det du äter och dricker. Honungens alla viktiga spårämnen, mineraler och pollen låter din mage känna igen den natur som den lever i, lokal honung är troligen bra mot både snuva och kan fungera som vaccin mot allergier.

Importerad honung, blandhonung och falsk honung där bina matats med sockerlag istället för att själva söka nektar har givetvis liten eller ingen nytta alls för ditt immunförsvar.

Olika honung från samma biodlare
Eftersom bina hämtar nektar under hela säsongen får honungen olika smak beroende på vilka blommor som blommar för tillfället.
Smaka och lukta på honungen som en vinkännare, avgör om det blir gott som mjöd. Fråga biodlaren om han har någon honung kvar från vår, sommar och höst att jämföra med. Smaker och dofter är mycket olika och helt avgörande för hur ditt mjöd kommer att smaka (om det är utan kryddor och frukt). Det här kan vara överkurs men gör att mjöd blir en stark konkurrent till fina viners utprovningar, ålder och växtplatser.
Ju mörkare din honung är ju mer pollen och smak har den.

Jäst
Du kan försöka att vildjäsa din egen jästkultur, det är riskabelt och misslyckas ofta.
Blanda en honungslag på 1 del honung och 5 delar vatten, sätt ut i naturen utan lock i några dagar, ta in låt jäsa och prova.
Är det drickbart har du tur och ökar på volymen till fullt, är det inte drickbart så häll i komposten och gör om.

Under hösten finns det mest jästbakterier i luften.
Den gång vildjäsningen går bra behåller du jästkulturen på ett svalt ställe, matar den då och då med lite honung tills det är dags att brygga igen.

Ett säkrare sätt är att odla upp en mjödjästkultur är att köpa vinjäst.
Den kanske inte jäser lika bra första gången men anpassar sig med tiden och kan blir en ypperlig mjödjästkultur efter 4-5 bryggningar.

Bäst är att få lite jästkultur av någon som redan brygger mjöd.

Frukt & bär i mjödet
Några klyftor med syrliga frukter och bär kan sätta fart på en ”trög” jäsning, syran sänker ph värdet och jäsningen blir effektivare.
Bästa ph värdet är runt 4,5 – 5.

Frukt och bär sätter även smak på mjödet men du riskerar att dölja smaken av den dyra och fina honungen du valt ut, andra frukter och bär gifter sig
med honungssmaken och ger en fantastisk, gemensam smak. Äpple och fläder är säkra kort men det finns många fler.

Är honungen inte den godaste så kan frukt och bär vara perfekt.
Dela äpple, mosa bär och lägg i när jäsningen redan har börjat. När mjödet tappas upp i lufttäta kärl silas de smaklösa fruktkropparna bort.
Frukt och bär kan innehålla andra jästpartiklar än de du vill ha, de kan få din fina jästkultur att mutera. Värm din frukt och bär mos till över 80 grader
under minst 10 minuter så dör dessa, låt svalna före du blandar i detta i din lag.

Örter:
Du kan krydda ditt mjöd med samma örter som till brännvin.
Risken är dock stor att du kryddar sönder det goda mjödet så var försiktig.
Örter kan också ge mjödruset olika egenskaper, pors och skvattram i mjödet ger förutom smak även behaglig beska och ser till att du inte somnar
i onödan, humle ger också beska men du blir trött.

Den godaste mjödet jag har druckit var frisk av lingon, röd och iskall en het sommardag i juli. Hittar du rätt bland frukt och örter så kan du få ditt alldeles speciella mjöd, unikt bara för att just du vet exakt hur det ska bryggas och kryddas eftersom du kom ihåg att föra anteckningar in i minsta detalj 🙂

OBS!
Mjöd är gott med endast fin honung som krydda.
Många brygder har blivit sönderkryddade helt i onödan.

Gör så här
Blanda 3,5 kg honung med dina 17 liter vatten i ett jäskärl.
Det underlättar om du försiktigt värmer honungen till 30 grader, EJ VARMARE eftersom du då kan förstöra det nyttiga i honungen.
Blanda sedan med vatten och låt honungslagen få rumstemperatur (ca 23 grader), blanda i jästkulturen under omröring, sätt på lock och vänta.

Om du ska tillsätta frukt och örter i din mjöd så vänta tills jäsningen har kommit i gång ordentligt. Risk finns annars att fel jästbakterier tar överhand och din jästkultur och mjöd förstörs. Örter kräver andra förberedelser beroende på sort. Se i örtaböcker och om brännvinskryddning.

När du satt på locket i på ditt jäskärl är det bara att vänta.
Du kan röra om någon gång i brygden för att pigga upp jästkulturen men se till att hålla alla redskap mycket rena och öppna locket kortast tid som
möjligt så inte främmande jästsporer kommer ner i brygden och muterar den. Skaka aldrig jäskärlet eftersom det har bildats kolsyra under jäsningen
som resulterar i en mindre explosion.
Mjöd jäser långsamt – ha tålamod.

Sedan så här
Efter 3-8 veckor slutar brygden att jäsa. Den har då en alkoholhalt på ca 4-5 %.
Vill du ha starkare mjöd fyller du på med ytterligare 3 kg honung och jäser vidare.
När du är nöjd med ditt mjöd och det har slutat jäsa så ställer du det svalt i 5 till 10 dagar, jäsningen avstannar och bottensatsen lägger sig till ro på
kärlets botten. Efter nedkylning och vila tappar du upp mjödet i lämpliga, lufttäta kärl. Låt mjödet mogna i ca 4 veckor, drick, skalda och njut.

Tänk på att mjöd är lömsk av sin natur, den är starkare än den smakar.

Lagra mjödet
De första 3 – 6 månaderna är din mjöd lite grumlig, väldigt nyttig och hälsosam eftersom det är ett koncentrat av honung, källvatten och alkohol.
Men mjöd som är lite starkare går även utmärkt att lagra i lufttäta kärl, lagrat mjöd i jordkällare lär vara bäst efter 5 år.
Lagrat mjöd blir då klarare, får annorlunda karaktär och den sista kvarvarande jästsmaken försvinner helt.
Lagrad mjöd är inte lika nyttig som färsk mjöd och kan i bland bli lite väl torr i smaken.

Stoppa jäsningen
För att spara eller lagra mjöd med viss sötma måste du avbryta jäsningen helt.
Kemiska versioner av jäststop får mig att rysa…. men det finns ett enkelt och naturligt alternativ.
Både jästen och honungen är känsliga för värme men har olika temp nivåer. Jästen dör redan vid 40-50 grader och honungen förstörs vid ca 70-80 grader.
Så för att stoppa jäsningen värmer du ditt mjöd till 40-50 grader under 10 minuter så har du stoppat jäsningen men klarat honungen.

Att brygga mera mjöd
Ta någon liter av ditt senaste mjöd och blanda i nästa honungslag så är du igång direkt.
Vill du spara din mjödjäst till ett senare tillfälle så kan du hålla din kultur på sparlåga i ett tättslutande kärl i ett svalt utrymme, kylen eller jordkällaren.
Mata din jästkultur med en aning honung var tredje månad så håller dom sig pigga och friska.

Du kan med fördel ge bort delar av mjödjästen till dina vänner, det är en garanti för att du kan få tillbaka din jästkultur om något skulle gå fel.

Lycka till !

/ Kalle Runristare