Dagbok 2019

Dagbok 14 maj 2019
Efter en varm och solig dag blev det åter en kylig kväll. Roligt att många från vårens biodlarkurser kom. Bina var lite oroliga och kröp på oss då vi utstrålade värme.
Vi grillade korv efter genomgång av kupa 1 och 3.

Kupa 1.
Det var mycket cellkroppar, några var bestiftade. Dessa togs bort. Vi satte till en skattlåda HLS. Samhället behövde plats för honung. Kupa 1 har nu två yngellådor och två skattlådor.

Kupa 3.
Vi tog bort en halv ram med täckt drönaryngel. När vi tittade på ynglen var det mycket varroa kvalster som kröp på dom. Så vi behandlade samhällets yngelramar med Hive Clean. Man sprutar en tunn stråle mellan ramarna. Efter 6 dagar upprepas behandlingen. Ev. en ny behandling efter 14 dagar. Vi kan nästa gång se mängden nedfall av döda kvalster på ett stycke vitt papper som lades under första lådan.
Öppnar man en flaska Hive Clean så bör den användas inom ett halvt år.
Ingegerd

Dagbok 7 maj 2019
Det var kallt och blåsigt i kväll med blandat sol och regn.
Kupa 6
Det var gott om yngel, tillsammans på 14 ramar. Det tillsattes en drönarram och en skattlåda. Samhället var något irriterat när vi höll på.
Kupa 3
Även detta samhälle var på dåligt humör när vi arbetade med det. Vi tittade inte ner i lådorna, endast något i den översta. Tog bort en halv drönarram.

Ingegerd

Dagbok 16 april 2019

Det var kallt och blåsigt idag i bigården. Många hade kommit. Vi var 18 personer, varav 7 nya biodlare som just var klara med första kursen för Patrik. Då dom inte har haft någon praktisk tillämpning av teorierna, så tittade vi försiktigt endast i ett samhälle, Coopkupan. Yttersta ramen var halvfull med vinterfoder, nästa var halvfull med ny honung, vit och vackert täckt.

Ämnet idag var att undersöka om de infrusna bina från förra gången hade sporer efter Nosema viruset. Vi hjälptes åt att med mortel krossa de 60 bina och blanda upp med 60 ml vatten. Sassa hade lånat mikroskopet från Drottningklubben och berättade om hur processen går till. Man la en droppe av ”mixen” i mikroskopet och räknade sporer på den synliga fyrkanten. Resultat: Vi hittade inte några sporer av nosema i proven från våra samhällen.

Positivt och glädjande med den stora uppslutningen och bra diskussioner runt bordet till Mats goda äppelkaka.
Ingegerd

Dagbok 9 april 2019

Nätterna är fortfarande kalla, ibland nästan frostgrader. Dagarna är soliga och varma. Alla samhällena verkar vara i god form och bina är ute och flyger. Vi lyfte på locken och tittade lite försiktigt. För ett par veckor sedan fick kuporna Candipollin Gold (pollenfoder). Endast ett samhälle hade kvar lite som dom inte hade förverkat.
Vi tog bin från varje samhälle till Nosema provet. Det är en kontroll för att se om det finns angrepp av viruset. Man samlar ett bestämt ”mått” med bin som utgör ca 60 bin. Dessa fryses ner, för att nästa tisdag tas fram, mosas i mortel med vatten och undersökas i mikroskop. Vi letar då efter nosemasporer.
Sassa tar med sitt mikroskop på tisdag. Man uppmanade medlemmarna att ta med frusna bin från egna bigården för Nosemakontroll.
Då kvällen var kylig fikade vi inomhus och gick samtidigt igenom de nya skötselkorten. Leif har förenklat kortet så det blir lättare för även nya biodlare att fylla i.
Ingegerd