Dagbok 2019

Dagbok 6 augusti 2019.
Denna härliga sommarkväll var det många som träffades ute på bigården. Ett gäng gick igenom bikuporna. I kupa. 11 saknade vi en drottning, så vi ska försöka hitta en ny drottning under veckan. Övriga kupor på föreningsbigården är starka och även våra avläggare har tagit sig bra. I kuporna finns det gott om honung, pollen och yngel. Vi har några kupor med skattlådor som har gott om täckt honung, så det är dags för slungning i veckan.

Nästa gäng samlades runt ett utav våra 2 bord och med ledning av Birthe så tillverkades thymollappar. Thymol används efter slutskattning för att bekämpa varoan. Det gjordes tillräckligt många lappar för att räcka till bigården samhällen, men även till er medlemmar som vill köpa. En del medlemmar köpte thymollappar idag och de som blev över stoppade vi i frysen och dessa är till försäljning, 45kr per samhälle.

Medan vi avslutade kvällen med frysens sista grillade korv så passade vi på att provsmaka föreningens pollen som bina hade dragit in i vår pollenfälla. Det blev också många härliga diskussioner om allt mellan himmel och jord.
Vid pennan/Britt-Marie

Dagbok 11 juni 2019
Trevligt och lagomt varmt sommarväder. Det var 14 dagar sedan vi var i kuporna. Förra veckan var det sommarfest hos Ingemar Widén.
Janne hade med sin utmärkta gräsklippare och fixade gräset innan vi började jobba med kuporna.
Det var mycket honung, även täckt i skattlådorna. Det sattes på fler skattlådor på en del samhällen. Dags för slungning. Några färdigparade drottningar fick sin gröna märkning, årets färg.

Kupa 1
2 ½ HLS med täckt honung. Vi satte på en till. Många ramar med täckt yngel i 2 LN yngellådor. Drottning, ägg och öppen yngel. 5 ramar togs till avläggare. Vi hoppas det nya samhället drar upp en egen drottning av äggen som var med. Samhället Varroabehandlades.
Kupa 2
Drottningen märktes. Varroabehandling.
Kupa 3
Här såg vi inte några ägg och heller inte någon drottning. Antagligen finns en ungdrottning. Det var 4 viseceller för 14 dagar sedan. Inga nu. Detta samhälle har varroabehandlats 2 gånger.
Kupa 4
Starkt samhälle med mycket yngel. Vi såg drottningen. Tre HLS skattlådor fulla med täckt honung. Vi satte på en till.
Kupa 5
Drottningen märktes. Varroabehandling.
Kupa 6
6 yngelramar. Vi såg inte drottning eller ägg.

Kupa 8
8 yngelramar. Cellkoppar som inte var stiftade. Mycket honung.
Kupa 9
Denna kupa fick avläggare från kupaVarroabehandlades.
Kupa 10
Drottning märktes.

Medan vi avslutade kvällen med grillad korv, visade Ann-Katrin sina hemmasnickrade kupor. Enkelt och smart, samt mycket billigare än köpta.
Klas demonstrerade bågsnitt. Detta gör man när man vill främja uppbyggnad av viseceller för att samhället skall dra upp en ny drottning. Klas tog en ram med nykläckta, späda larver, skar ett bågformat snitt under larverna. Bina frestas då att bygga viseceller längs kanten. Ramen togs från samhälle 1, dvs. Coopkupan och sattes i Smålandskupan.
Ingegerd

21 maj
Solen värmer intensivt på dagarna så man går i lätta sommarkläder. Men kvällarna är kalla och har en fuktig rå luft. Vi fick sätta på oss mössa och vinter fleecetröja. Vi brukar bli klara vid 8-tiden med bikuporna och avslutar då med samvaro. I kväll var det gott med grillad korv och kaffe. Vi hade hoppats på att den varma dagen skulle hålla i sig. Men det blev kallt.

Efter all värme på dagarna med tidig och intensiv blomning, har bina kommit igång med raketfart att lägga ägg. Den kalla nattluften gör dom oroliga och svärmbenägna. Dom flög upp mer än vanligt och sökte sig till våra varma kroppar. Många av oss hade mycket krypande bin på oss. Det gäller att vara väl täckt.

Av våra 6 samhällen tog vi avläggare från 3. I samtliga samhällen var det viseceller som vi skar bort, men lät vara kvar på avläggarna. Vi hoppas nu att bina som följer med ynglen till sitt nya hem, också vill fora upp en ny drottning.

I kupa 1 såg vi pigga varroakvalster springa hos drönar larverna. Men det beslöts att avvakta att använda Hive Clean tills vi ser hur det har fungerat i provsamhället kupa 3 som vi behandlade för en vecka sedan.

Stort sett var det gott om honung som ännu inte täckt.
Ingegerd

14 maj
Efter en varm och solig dag blev det åter en kylig kväll. Roligt att många från vårens biodlarkurser kom. Bina var lite oroliga och kröp på oss då vi utstrålade värme.
Vi grillade korv efter genomgång av kupa 1 och 3.

Kupa 1.
Det var mycket cellkroppar, några var bestiftade. Dessa togs bort. Vi satte till en skattlåda HLS. Samhället behövde plats för honung. Kupa 1 har nu två yngellådor och två skattlådor.

Kupa 3.
Vi tog bort en halv ram med täckt drönaryngel. När vi tittade på ynglen var det mycket varroa kvalster som kröp på dom. Så vi behandlade samhällets yngelramar med Hive Clean. Man sprutar en tunn stråle mellan ramarna. Efter 6 dagar upprepas behandlingen. Ev. en ny behandling efter 14 dagar. Vi kan nästa gång se mängden nedfall av döda kvalster på ett stycke vitt papper som lades under första lådan.
Öppnar man en flaska Hive Clean så bör den användas inom ett halvt år.
Ingegerd

Dagbok 7 maj 2019
Det var kallt och blåsigt i kväll med blandat sol och regn.
Kupa 6
Det var gott om yngel, tillsammans på 14 ramar. Det tillsattes en drönarram och en skattlåda. Samhället var något irriterat när vi höll på.
Kupa 3
Även detta samhälle var på dåligt humör när vi arbetade med det. Vi tittade inte ner i lådorna, endast något i den översta. Tog bort en halv drönarram.

Ingegerd

Dagbok 16 april 2019

Det var kallt och blåsigt idag i bigården. Många hade kommit. Vi var 18 personer, varav 7 nya biodlare som just var klara med första kursen för Patrik. Då dom inte har haft någon praktisk tillämpning av teorierna, så tittade vi försiktigt endast i ett samhälle, Coopkupan. Yttersta ramen var halvfull med vinterfoder, nästa var halvfull med ny honung, vit och vackert täckt.

Ämnet idag var att undersöka om de infrusna bina från förra gången hade sporer efter Nosema viruset. Vi hjälptes åt att med mortel krossa de 60 bina och blanda upp med 60 ml vatten. Sassa hade lånat mikroskopet från Drottningklubben och berättade om hur processen går till. Man la en droppe av ”mixen” i mikroskopet och räknade sporer på den synliga fyrkanten. Resultat: Vi hittade inte några sporer av nosema i proven från våra samhällen.

Positivt och glädjande med den stora uppslutningen och bra diskussioner runt bordet till Mats goda äppelkaka.
Ingegerd

Dagbok 9 april 2019

Nätterna är fortfarande kalla, ibland nästan frostgrader. Dagarna är soliga och varma. Alla samhällena verkar vara i god form och bina är ute och flyger. Vi lyfte på locken och tittade lite försiktigt. För ett par veckor sedan fick kuporna Candipollin Gold (pollenfoder). Endast ett samhälle hade kvar lite som dom inte hade förverkat.
Vi tog bin från varje samhälle till Nosema provet. Det är en kontroll för att se om det finns angrepp av viruset. Man samlar ett bestämt ”mått” med bin som utgör ca 60 bin. Dessa fryses ner, för att nästa tisdag tas fram, mosas i mortel med vatten och undersökas i mikroskop. Vi letar då efter nosemasporer.
Sassa tar med sitt mikroskop på tisdag. Man uppmanade medlemmarna att ta med frusna bin från egna bigården för Nosemakontroll.
Då kvällen var kylig fikade vi inomhus och gick samtidigt igenom de nya skötselkorten. Leif har förenklat kortet så det blir lättare för även nya biodlare att fylla i.
Ingegerd